17082.jpgMedioitten määrä kasvaa huikeasti; laatu ei.

Pian jokainen mediakuluttaja voi olla myös median sisällöntuottaja. Blogit ovat tästä eräs esimerkki.

Mitä minua hyödyttää, vaikka saisin sata televisio- ja radiokanavaa nykyisten lisäksi, ellen niiden sadan joukosta löydä helposti sellaista, joka paitsi vastaa tarpeitani, myös täyttää journalistiset kriteerit? Jo tällä kanavamäärällä on vaikea löytää tasokasta ohjelmatarjontaa, vaikken mikään huippuronkeli ohjelmatarjonnan suhteen olekaan.

Kaikki todella tärkeät ja suuret uutiset hukkuvat markkina- ja hömppäuutisten varjoon. Pakistanissa on kolme miljoonaa ihmistä kuolemassa kylmyyteen ja ripuliin, mutta kenen tahansa poliitikkomme Nato-lausunto ylittää Pakistanin julkaistavia uutisia valittaessa.

 Nokian osavuosiraportti on aina ykkösuutinen:  oli maailmassa tapahtunut mitä tahansa.

Jotenkin nämä blogit ovat osa Pidetään Hauskaa, Ei Millään Erityisempää Väliä  -journalismia. (Mediaahan nämä ovat, siksi voi yhtä hyvin sanoa, että ovat osa journalismia.) Toimittajat ja ei-toimittajat kirjoittavat blogejaan, pakenevat Blogistaniin. Lukijoita ja kirjoittajia riittää.

Eikö blogeja sitten saisi olla? Toki saa, mutta ne eivät saa syrjäyttää esimerkiksi kirjojen lukemista ja kirjojen kirjoittamista. Tai lehtikolumnien. Muutoin me kaikki pian kirjoittelemme blogeja toinen toisillemme ja ah, mikä auvo... (Kunnes todellisuus tsunamin tai Pakistanin  tai jonkun vielä vähemmän paettavissa olevan muodossa iskee raskaasti takaisin.)

Useimmat seuraamani blogit ovat olleet herttaisia, päiväkirjamaisia julkaisuja. Pieniä arjen tapahtumia ja hurjia unelmia. Ok - niitä on helppoa ja hauskaa lukea. Vaan kun aloittaa kymmenennen arkipäiväkirjablogin, voi jo arvata, mitä se sisältää. Alkaa toivoa syvempää otetta: asioiden syiden ja seurausten pohdintaa. Haluaa tuntea itsensä valveutuneeksi, olla selvillä mitä maailmassa tapahtuu.

Itsekin kirjoitan arkiblogia. Enimmäkseen. Puolustus ei ole se, ettei minulla ole aikaa etsiä mutu-tuntumani  pohjaksi tarkistettua faktatietoa. Muualtakin kuin netistä tarkistettua.

Tämä kirjoitus on siis myös omia toimintatapojani vastaan, parempien puolesta. Ettemme kaikki tyytyväisinä uinailisi Blogistaniassamme!Vaan jaksaisimme jatkaa vuorelle nousuamme - kukin tahoillamme ja tavoillamme.